Vinmetrica SC-300

AnalizaWina.pl > Vinmetrica SC-300: Pomiar SO2 pH i kwasowości wina

Pomiar SO2, pH i kwasowości wina

Vinmetrica SC-300 jest prostym i dokładnym urządzeniem służącym do oznaczania SO2, pH i kwasowości miareczkowej (TA) w winach, cydrach i innych płynach. Są to parametry niezbędne do kontroli procesu produkcji win wysokiej jakości. Zestaw zawiera wszystkie elementy do wykonania 50 pomiarów siarczynowych oraz 30 testów na kwasowość wina – miernik SC-300, obie elektrody, komplet odczynników, pipety, strzykawkę i zlewkę.


Opis produktu

Miernik Vinmetrica SC-300 pozwala na szybki i dokładny pomiar SO2, pH oraz kwasowości wina (TA). Niniejszy zestaw umożliwia przeprowadzenie 50 testów na poziom siarczynów oraz 30 testów na poziom kwasowości wina.

To kompleksowe urządzenie łączące w sobie funkcje mierników SC-100A (pomiar SO2) oraz SC-200 (pomiar pH i kwasu winowego) i opracowane w postaci jednego, poręcznego instrumentu analitycznego.

Vinmetrica SC-300 został zaprojektowany na tym samym sprzęcie i oprogramowaniu, co pozostałe analizatory, co zapewnia bardzo dużą dokładność oraz szybkość przeprowadzanych pomiarów. Prosta obsługa urządzenia sprawia, że mogą z niego korzystać zarówno domowi, początkujący winiarze, jak i zaawansowani producenci.

Sygnał dźwiękowy oraz wizualny (dioda na obudowie) automatycznie poinformuje użytkownika, w którym dokładnie momencie ma zakończyć proces miareczkowania. Wyniki pojawią się natychmiast.

Test nie polega zmianie koloru, więc miernik SC-300 pozwala na łatwe wykrycie siarczynów niezależnie od koloru wina - szczególnie ważne przy badaniu czerwonego wina!

Zawartość zestawu

Zawiera wszystko, co potrzebne do wykonania pomiaru SO2, pH oraz kwasowości w winach i moszczach.

  1. Vinmetrica SC-300 – miernik SO2, pH i kwasu winowego
  2. Zestaw reagentów SO2, pH /TA
  3. Dwie zlewki
  4. Dwie strzykawki 5 ml
  5. Dwie pipety serologiczna
  6. SO2 Elektroda, niebieska obudowa
  7. pH Elektroda, czerwona obudowa
  8. Jedna 25 mL pipeta serologiczna (do testów SO2)
  9. Jedna 5 ml pipeta serologiczna (do testów pH i kwasowości wina)
  10. Instrukcja obsługi miernika SC-300

Dodatkowe testy: miernik SC-300 ma możliwość wykonywania analizy pozostałości cukrów oraz rozpuszczonego tlenu.

Filmy instruktażowe

Wykonanie pomiaru pH

Wykonanie testu pH w próbce wina jest bardzo proste - można go opisać w 5 punktach:

  1. Podłącz elektrodę pH i naciśnij przycisk zasilania.
  2. Naciśnij przycisk „Mode” i przewiń na tryb „Cal”
  3. Destylowaną wodą przepłucz dolną część elektrody i delikatnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  4. Skalibruj urządzenie za pomocą roztworów wzorcowych pH 4 i 7. Naciśnij klawisz ENTER, gdy miga dioda "Cal". Włącz tryb "pH".
  5. Pobierz 5 ml próbki wina w zlewce, umieść elektrodę i po chwili odczytaj pomiar pH.

Wykonanie pomiaru kwasowości wina (TA)

  1. Pobierz 5 ml titranta do strzykawki.
  2. Pobierz 5 ml próbki wina w zlewce i dodaj do niego około 15 ml dejonizowanej wody.
  3. Przełącz miernik SC-200 w tryb TA. Umieść czystą elektrodę pH w roztworze.
  4. Dodawaj titrant ze strzykawki regularnie kropelka po kropelce do momentu, aż miernik wyemituje sygnał dźwiękowy i wizualny oznaczający punkt końcowy. Przez cały ten czas należy wirować zlewką.
  5. Oblicz ilość zużytego titranta (w strzykawce: Stan początkowy minus stan końcowy).
  6. Przemnóż objętość miareczkowania przez 2 i współczynnik konwersji TA, a otrzymasz pomiar kwasowości wina w jednostce g/l.

Wykonanie pomiaru dwutlenku siarki (SO2)

  1. Podłącz elektrodę SO2 do miernika, naciśnij przycisk zasilania i przejdź do trybu „SO2”. Naciśnij ENTER.
  2. Pobierz 5 ml titranta do strzykawki. Następnie umieść 25 ml wina w zlewce.
  3. Dodaj do wina 2 ml roztworu kwasowego (Acid Reagent) oraz 2 ml roztworu reakcyjnego (Reactant Solution).
  4. Umieść elektrodę SO2 w próbce wina i wiruj zlewką jednostajnym ruchem.
  5. Dodawaj titrant ze strzykawki regularnie kropelka po kropelce do momentu, aż miernik wyemituje sygnał dźwiękowy i wizualny oznaczający punkt końcowy. Przez cały ten czas należy wirować zlewką.
  6. Oblicz ilość zużytego titranta (w strzykawce: Stan początkowy minus stan końcowy). Wolny SO2 jest wyliczany poprzez liczbę zużytego titrana pomnożoną przez 20.

Dokładny opis krok po kroku wykonania testu na poziom SO2, pH oraz kwasowości wina za pomocą miernika Vinmetrica SC-300 dostępny jest w instrukcji obsługi oraz w filmach instruktażowych powyżej.

Specyfikacje

Wolne i całkowite SO2:

Dokładność: +/- 2 ppm wolnego lub całkowitego SO2
Czułość: na poziomie 2 ppm dla wolnego i całkowitego SO2 w próbce 25 ml wina

pH:

Zakres pH: od 1.0 do 13
Dokładność: lepsza niż 0.02
Automatyczna kalibracja w pH 3.00, 4.02, 7.00, 10.00

Kwasowość:

Dokładność: +/- 0.2 g/l kwasu winowego
Czułość: Wykrywa do 0.2 g/l kwasu winowego

Dlaczego wybrać miernik Vinmetrica SC-300

Jedyny na rynku, poręczny i kompletny instrument do mierzenia poziomu siarczynów (SO2), pH oraz kwasowości wina podczas procesu fermentacji i starzenia. Możliwość łatwego przeprowadzania pomiarów nawet w czerwonych winach!

Dokładność:
- SO2: 2 ppm wolnego SO2
- kwasowość: 0,2 g/l kwasu winowego
- pH: 0,02 jednostki pH
Szybkość: Pomiar wykonywany w mniej niż 2 minuty
Łatwy w użyciu: brak tajemniczych rozwiązań, pomp i przewodów.
Rentowność: niewielki koszt jednego pomiaru
Niezawodność: Wszystkie nasze mierniki objęte są 2-letnią gwarancją. Elektrody SO2, ph / kwasowość objęte są roczną gwarancją, a odczynniki gwarancją 6-miesięczną.

<< powrót do strony głównej