Vinmetrica SC-200

AnalizaWina.pl > Vinmetrica SC-200: Pomiar pH i kwasowości wina

Pomiar pH i kwasowości wina

Miernik Vinmetrica SC-200A (kwasomierz) umożliwia uzyskanie dokładnego pomiaru pH i TA w winie. W zestawie znajdują się wszystkie elementy pozwalające na wykonanie 30 testów pH i kwasowości wina – miernik SC-200, elektrodę, komplet odczynników, pipety, strzykawkę oraz zlewkę.


Opis produktu

Analizator Vinmetrica SC-200 w szybki i prosty sposób pozwala na zmierzenie poziomu pH oraz oznaczenie kwasowości wina (TA). Znajomość tych parametrów jest niezbędna podczas procesu winiarskiego - świadczy o produkowaniu wina o najwyższej jakości.

Zestaw daje możliwość wykonania 30 testów pH i kwasowości wina (TA).

Zawartość zestawu

Zestaw zawiera wszystko, czego potrzebujesz do wykonania 30 testów.

  1. Vinmetrica SC-200 – miernik pH I kwasowości (TA)
  2. pH Elektroda (Nr kat SC-100-3), czerwona obudowa
  3. ph/TA Zestaw reagentów
  4. Jedna strzykawka 5 ml
  5. Jedna pipeta serologiczna 5 ml
  6. Jedna zlewka
  7. Instrukcja obsługi

Filmy instruktażowe

Wykonanie pomiaru pH

Wykonanie testu pH w próbce wina jest bardzo proste - można go opisać w 5 punktach:

  1. Podłącz elektrodę pH i naciśnij przycisk zasilania.
  2. Naciśnij przycisk „Mode” i przewiń na tryb „Cal”
  3. Destylowaną wodą przepłucz dolną część elektrody i delikatnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  4. Skalibruj urządzenie za pomocą roztworów wzorcowych pH 4 i 7. Naciśnij klawisz ENTER, gdy miga dioda "Cal". Włącz tryb "pH".
  5. Pobierz 5 ml próbki wina w zlewce, umieść elektrodę i po chwili odczytaj pomiar pH.

Wykonanie pomiaru kwasowości wina (TA)

  1. Pobierz 5 ml titranta do strzykawki.
  2. Pobierz 5 ml próbki wina w zlewce i dodaj do niego około 15 ml dejonizowanej wody.
  3. Przełącz miernik SC-200 w tryb TA. Umieść czystą elektrodę pH w roztworze.
  4. Dodawaj titrant ze strzykawki regularnie kropelka po kropelce do momentu, aż miernik wyemituje sygnał dźwiękowy i wizualny oznaczający punkt końcowy. Przez cały ten czas należy wirować zlewką.
  5. Oblicz ilość zużytego titranta (w strzykawce: Stan początkowy minus stan końcowy).
  6. Przemnóż objętość miareczkowania przez 2 i współczynnik konwersji TA, a otrzymasz pomiar kwasowości wina w jednostce g/l.

Dokładny opis krok po kroku wykonania testu na poziom pH w winie oraz jego kwasowości za pomocą miernika Vinmetrica SC-200 dostępny jest w instrukcji obsługi oraz w filmach instruktażowych powyżej.

Specyfikacje

pH:

Zakres pH: od 1.0 do 13
Dokładność: lepsza niż 0.02
Automatyczna kalibracja w pH 3.00, 4.02, 7.00, 10.00

Kwasowość:

Dokładność: +/- 0.2 g/l kwasu winowego
Czułość: Wykrywa do 0.2 g/l kwasu winowego

5 powodów dla których Vinmetrica SC-200 jest właściwym wyborem:

Prosty w użyciu: sygnał dźwiękowy oraz wizualny informują o zakończeniu procesu miareczkowania
Dokładny: dla kwasowości: 0,2 g/l kwasu winowego; dla ph: 0,02 jednostki pH
Szybkie wyniki: pomiar kwasowości wina w mniej niż 2 minuty; pomiar pH jeszcze szybszy
Szybka kalibracja pH: proces zajmuje około 2 minut i należy go robić jedynie raz dziennie
Niski koszt: niewielki koszt pomiaru

<< powrót do strony głównej