AnalizaWina.pl > Vinmetrica SC-200: Pomiar pH i kwasowości wina
Pomiar pH i kwasowości wina
Miernik Vinmetrica SC-200A (kwasomierz) umożliwia uzyskanie dokładnego pomiaru pH i TA w winie. W zestawie znajdują się wszystkie elementy pozwalające na wykonanie 30 testów pH i kwasowości wina – miernik SC-200, elektrodę, komplet odczynników, pipety, strzykawkę oraz zlewkę.
Opis produktu
Analizator Vinmetrica SC-200 w szybki i prosty sposób pozwala na zmierzenie poziomu pH oraz oznaczenie kwasowości wina (TA). Znajomość tych parametrów jest niezbędna podczas procesu winiarskiego - świadczy o produkowaniu wina o najwyższej jakości.
Zestaw daje możliwość wykonania 30 testów pH i kwasowości wina (TA).
Zawartość zestawu
Zestaw zawiera wszystko, czego potrzebujesz do wykonania 30 testów.
- Vinmetrica SC-200 – miernik pH I kwasowości (TA)
- pH Elektroda (Nr kat SC-100-3), czerwona obudowa
- ph/TA Zestaw reagentów
- Jedna strzykawka 5 ml
- Jedna pipeta serologiczna 5 ml
- Jedna zlewka
- Instrukcja obsługi
Filmy instruktażowe
Wykonanie pomiaru pH
Wykonanie testu pH w próbce wina jest bardzo proste - można go opisać w 5 punktach:
- Podłącz elektrodę pH i naciśnij przycisk zasilania.
- Naciśnij przycisk „Mode” i przewiń na tryb „Cal”
- Destylowaną wodą przepłucz dolną część elektrody i delikatnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.
- Skalibruj urządzenie za pomocą roztworów wzorcowych pH 4 i 7. Naciśnij klawisz ENTER, gdy miga dioda "Cal". Włącz tryb "pH".
- Pobierz 5 ml próbki wina w zlewce, umieść elektrodę i po chwili odczytaj pomiar pH.
Wykonanie pomiaru kwasowości wina (TA)
- Pobierz 5 ml titranta do strzykawki.
- Pobierz 5 ml próbki wina w zlewce i dodaj do niego około 15 ml dejonizowanej wody.
- Przełącz miernik SC-200 w tryb TA. Umieść czystą elektrodę pH w roztworze.
- Dodawaj titrant ze strzykawki regularnie kropelka po kropelce do momentu, aż miernik wyemituje sygnał dźwiękowy i wizualny oznaczający punkt końcowy. Przez cały ten czas należy wirować zlewką.
- Oblicz ilość zużytego titranta (w strzykawce: Stan początkowy minus stan końcowy).
- Przemnóż objętość miareczkowania przez 2 i współczynnik konwersji TA, a otrzymasz pomiar kwasowości wina w jednostce g/l.
Dokładny opis krok po kroku wykonania testu na poziom pH w winie oraz jego kwasowości za pomocą miernika Vinmetrica SC-200 dostępny jest w instrukcji obsługi oraz w filmach instruktażowych powyżej.
Specyfikacje
pH:
Zakres pH: od 1.0 do 13
Dokładność: lepsza niż 0.02
Automatyczna kalibracja w pH 3.00, 4.02, 7.00, 10.00
Kwasowość:
Dokładność: +/- 0.2 g/l kwasu winowego
Czułość: Wykrywa do 0.2 g/l kwasu winowego
5 powodów dla których Vinmetrica SC-200 jest właściwym wyborem:
Prosty w użyciu: sygnał dźwiękowy oraz wizualny informują o zakończeniu procesu miareczkowania
Dokładny: dla kwasowości: 0,2 g/l kwasu winowego; dla ph: 0,02 jednostki pH
Szybkie wyniki: pomiar kwasowości wina w mniej niż 2 minuty; pomiar pH jeszcze szybszy
Szybka kalibracja pH: proces zajmuje około 2 minut i należy go robić jedynie raz dziennie
Niski koszt: niewielki koszt pomiaru