AnalizaWina.pl > Vinmetrica SC-100: Pomiar SO2 w winie
Pomiar SO2 w winie
Miernik Vinmetrica SC-100A daje możliwość prostego oraz szybkiego przeprowadzania testów na poziom siarczynów w winie. Zestaw składa się z miernika SC-100A, elektrody, pipety, strzykawki oraz zlewki, oraz zestawu odczynników wystarczających na wykonanie około 50 testów.
Opis produktu
Analizator Vinmetrica SC-100A pozwala na kompleksowy pomiar siarczynów w winie. Jest to bardzo dokładny i czuły (na poziomie 2 ppm - wolnego i całkowitego SO2) system miareczkowania, który wizualnie i dźwiękowo informuje o wykryciu siarczynów przez elektrodę.
Test nie polega zmianie koloru, więc miernik SC-100A pozwala na łatwe wykrycie siarczynów niezależnie od koloru wina - szczególnie ważne przy badaniu czerwonego wina!
Mierniki serii Vinmetrica to proste w obsłudze urządzenia skierowane zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych winiarzy.
Sposób użycia
Wykonanie testu na poziom siarczynów w winie można opisać w 6 punktach:
- Podłącz elektrodę SO2 do miernika, naciśnij przycisk zasilania i przejdź do trybu „SO2”. Naciśnij ENTER.
- Pobierz 5 ml titranta do strzykawki. Następnie umieść 25 ml wina w zlewce.
- Dodaj do wina 2 ml roztworu kwasowego (Acid Reagent) oraz 2 ml roztworu reakcyjnego (Reactant Solution).
- Umieść elektrodę SO2 w próbce wina i wiruj zlewką jednostajnym ruchem.
- Dodawaj titrant ze strzykawki regularnie kropelka po kropelce do momentu, aż miernik wyemituje sygnał dźwiękowy i wizualny oznaczający punkt końcowy. Przez cały ten czas należy wirować zlewką.
- Oblicz ilość zużytego titranta (w strzykawce: Stan początkowy minus stan końcowy). Wolny SO2 jest wyliczany poprzez liczbę zużytego titrana pomnożoną przez 20.
Dokładny opis krok po kroku wykonania testu na wolne oraz całkowite SO2 za pomocą miernika Vinmetrica SC-100A dostępny jest w instrukcji obsługi oraz w filmach instruktażowych poniżej.
Film instruktażowy
Specyfikacje
Czułość: na poziomie 2 ppm dla wolnego i całkowitego SO2 w próbce 25 ml wina
Dokładność: +/- 2 ppm wolnego lub całkowitego SO2
Zawartość zestawu
Zestaw zawiera wszystko, czego potrzebujesz do wykonania swoich pierwszych 50 testów.
- Vinmetrica SC-100A – miernik SO2 (Nr kat. SC100A-1)
- SO2 Elektroda (Nr kat SC-100-3), niebieska obudowa.
- SO2 Zestaw reagentów (Nr kat. SC-100-2):
- SO2 Titrant (0.0156N)
- Roztwór kwasu
- Roztwór reakcyjny - Jedna 5 mL strzykawka
- Dwie 3 mL polietylenowe pipetki
- Jedna 25 mL pipeta serologiczna
- Jeden 100 mL pojemnik polipropylenowy
- Instrukcja obsługi
Do przeprowadzenia testu nie jest wymagane mieszadło magnetyczne czy biureta, jednak ich wykorzystanie może ułatwić całą procedurę. W naszej ofercie można znaleźć szklaną biuretę 10 ml, uchwyty na biurety, stojaki laboratoryjne, mieszadła magnetyczne oraz mieszadełka sprzedawane oddzielnie.
Jak to działa?
Seria mierników Vinmetrica zastępuje sprawdzoną i powszechnie stosowaną metodę Rippera opierającą się na zmianie koloru skrobi, w zamian na cyfrowe wskaźniki wykrywania.
Analiza wina odbywa się poprzez wykorzystanie elektrody amperometrycznej, zastępując odczynnik jodowy bardziej stabilnym reagentem. Łatwość przeprowadzenia pomiaru oraz duża dokładność tej metody miareczkowania jest bardziej korzystna i wydajna w stosunku do powszechnej metody Rippera.
Titrant SO2 reaguje z siarczynem w winie. Gdy całe wolne SO2 zostanie zmiareczkowane, punkt końcowy jest sygnalizowany przez wskaźniki wizualne i dźwiękowe w mierniku. Punkt końcowy testu jest znacznie bardziej czuły, niż punkt końcowy skrobi powszechnie stosowanej do miareczkowania siarczynów. Jest ostry i wyraźny nawet przy analizie czerwonych win i moszczów.
Po zakończeniu procesu miareczkowania należy określić objętość wykorzystanego titranta, tj. jego różnicę stanu początkowego oraz końcowego na strzykawce, a następnie pomnożyć przez 20 (współczynnik konwersji).
Współczynnik konwersji uwzględnia znaną koncentracje titranta oraz kilka prostych przeliczeń jednostek, co pozwala określić zawartość wolnego SO2 w twojej próbce wina. Na przykład, jeżeli podczas miareczkowania wykorzystałeś 1,2 ml Titranta, twoje równanie będzie wyglądać następująco:
1.2 ml x 20 = 24 ppm wolnego SO2
Dlaczego wykonywać pomiar siarczynów w winie?
Oznaczanie poziomu siarczynu (SO2) ma kluczowe znaczenie dla upewnienia się, czy wino się nie psuje poprzez utlenianie lub wzrost mikroorganizmów. Monitorując poziomy SO2, można dostosować dawkowanie SO2 w razie potrzeby, zwłaszcza przed rozpoczęciem fermentacji pierwotnej, po zakończeniu fermentacji malolaktycznej, po leżakowaniu lub przed butelkowaniem. Aby poprawnie zadozować siarczyn, potrzebujesz wartości dla bieżącego poziomu "wolnego SO2" i pH wina.
Kluczowym parametrem w ochronie wina jest molekularne SO2, które w przypadku większości win powinno wynosić 0,8 ppm (mg / L) po fermentacji wtórnej. To z kolei zależy od wolnego SO2 (może być również określane jako niezwiązane SO2) i pH. Ogólnie można dotrzeć do docelowego cząsteczkowego SO2 przez pomiar i dostosowanie poziomów wolnego SO2 oraz biorąc pod uwagę szczególne pH wina.
<< powrót do strony głównej