AnalizaWina.pl > Refraktometr do pomiaru cukru w winie i moszczu
Refraktometr do pomiaru cukru w winie i moszczu


Opis produktu
Wysokiej jakości refraktometr optyczny przeznaczony do pomiaru zawartości cukru w dojrzewającym moszczu gronowym. Urządzenie daje możliwość wykonania pomiaru w dwóch skalach:
Skala Brixa - Skala w stopniach Brix (%) pokazuje procentowe stężenie zawartości rozpuszczalnych substancji stałych w próbce. Konwencjonalnie Brix (%) jest uważany za liczbę cukru zawartego w 100 ml roztworu (25% oznacza 25 g cukru i 75 g wody destylowanej). Tak więc, podczas pomiaru roztworu czystego cukru, poziom Brixa wskazuje rzeczywistą zawartość. W przypadku roztworów zawierających inne związki istnieją niezbędne tabele przeliczeniowe.
Skala Babo – inaczej zwana skalą Klosterneuburską [oKl, oKMW] wskazująca % wagowy ekstraktu cukrowego zawartego w moszczu gronowym. Na przykład pozwala zbadać wagę cukrów zawartych w 100g moszczu. Skala jest używana w Austrii.
Prezentowany model dostarczony jest w stanie gotowym do użycia wraz z zestawem do kalibracji oraz etui zapewniającym wygodne i bezpieczne przenoszenie sprzętu.
Specyfikacja
Parametr | Skala | Rozdzielczość | Dokładność |
Brix | 0-32% | 0,2% | ±0,2% |
Babo | 0-27 | 0-27 | ± 0,2 |
Sposób użycia
- Umieść jedną lub dwie krople płynu na pryzmacie.
- Delikatnie zamknij pokrywę
- Upewnij się, że ciesz rozpowszechniła się na całej powierzchni pryzmatu.
- Przyłóż okular do oka i spójrz na skalę.

Podświetlenie LED
Osłona z oświetleniem LED Umożliwia dobry odczyt nawet przy braku światła.
Pokrywa jest wymienna i może być montowana na wszystkich oferowanych przez nas modelach optycznych refraktometrów.
Wewnętrzna bateria pozwala na użycie około 10 000 odczytów

Skala widoczna przez okular
<< powrót do strony głównej