Refraktometr optyczny 0-35 BRIX-BABO

AnalizaWina.pl > Refraktometr do pomiaru cukru w winie i moszczu

Refraktometr do pomiaru cukru w winie i moszczu


Opis produktu

Wysokiej jakości refraktometr optyczny przeznaczony do pomiaru zawartości cukru w dojrzewającym moszczu gronowym. Urządzenie daje możliwość wykonania pomiaru w dwóch skalach:

Skala Brixa - Skala w stopniach Brix (%) pokazuje procentowe stężenie zawartości rozpuszczalnych substancji stałych w próbce. Konwencjonalnie Brix (%) jest uważany za liczbę cukru zawartego w 100 ml roztworu (25% oznacza 25 g cukru i 75 g wody destylowanej). Tak więc, podczas pomiaru roztworu czystego cukru, poziom Brixa wskazuje rzeczywistą zawartość. W przypadku roztworów zawierających inne związki istnieją niezbędne tabele przeliczeniowe.

Skala Babo – inaczej zwana skalą Klosterneuburską [oKl, oKMW] wskazująca % wagowy ekstraktu cukrowego zawartego w moszczu gronowym. Na przykład pozwala zbadać wagę cukrów zawartych w 100g moszczu. Skala jest używana w Austrii.

Prezentowany model dostarczony jest w stanie gotowym do użycia wraz z zestawem do kalibracji oraz etui zapewniającym wygodne i bezpieczne przenoszenie sprzętu.

Specyfikacja

Parametr Skala Rozdzielczość Dokładność
Brix 0-32% 0,2% ±0,2%
Babo 0-27 0-27 ± 0,2

Sposób użycia

  1. Umieść jedną lub dwie krople płynu na pryzmacie.
  2. Delikatnie zamknij pokrywę
  3. Upewnij się, że ciesz rozpowszechniła się na całej powierzchni pryzmatu.
  4. Przyłóż okular do oka i spójrz na skalę.


Podświetlenie LED

Osłona z oświetleniem LED Umożliwia dobry odczyt nawet przy braku światła.

Pokrywa jest wymienna i może być montowana na wszystkich oferowanych przez nas modelach optycznych refraktometrów.

Wewnętrzna bateria pozwala na użycie około 10 000 odczytów



Skala widoczna przez okular




<< powrót do strony głównej