AnalizaWina.pl > Fermentacja malolaktyczna w winie
Monitoring przebiegu procesu fermentacji malolaktycznej (MLF) w winie
Miernik Vinmetrica SC-50 stanowi doskonałe wyposażenie analityczne wspomagające proces produkcyjny twojego wina. Zestaw daje możliwość wykonania 5 testów przebiegu procesu fermentacji malolaktycznej (MLF). W jego skład wchodzi miernik SC-50, zestaw reagentów MLF, 5 próbek reakcyjnych, zlewka, plastikowa miarka, pipeta i kolba stożkowa.
Opis produktu
Uwaga: Zestaw miernika SC-50 zawiera produkty, które muszą być przechowywane w zamrożonej postaci i być odpowiednio schłodzone w czasie transportu. Z tego powodu otrzymaną przesyłkę należy od razu włożyć w odpowiednio schłodzone miejsce. Instrukcje dotyczące przechowywania zostały zamieszczone na etykietach pojemników z odczynnikami.
W związku z wyższymi temperaturami w okresie letnim zastrzegamy sobie prawo przechowywania przesyłek w zamrażarkach/chłodniach w celu ochrony przesyłki. Więcej informacji można uzyskać poprzez kontakt z nami.
Analizator podaje dokładny i rzetelny poziom stężenia kwasu jabłkowego w winie w celu wykrycia końca procesu fermentacji malolaktycznej (MLF). Zestaw zawiera wszystkie elementy niezbędne do wykonania pomiaru stężenia kwasu jabłkowego – wszystkie probówki, pipety, kolbę i zlewkę. Niektóre elementy do wykonania kolejnych testów można nabyć w dowolnym momencie.
Wersja SC-55
SC-55 stanowi doskonałe uzupełnienie produktów z serii Vinmetrica. Odświeżona wersja miernika jest w pełni autonomiczna i nie wymaga posiadania modeli SC-100 czy SC-300. Analizator SC-55 oferuje taki sam poziom dokładności i niezawodności jak wersja SC-50 – jest w stanie pomóc winiarzowi w określeniu poziomu fermentacji malolaktycznej w winie. Analizator MLF zapewnia odczyt z dokładnością do 0,04 g/l kwasu jabłkowego w winie. Ponieważ nie wymaga on żadnych wymyślnych, drogich urządzeń laboratoryjnych, analizator SC-50 MLF eliminuje potrzebę stosowania chromatografii papierowej i znacząco oszczędza czas!
Zawartość zestawu
Zawiera wszystko, co potrzebne do wykonania pomiaru fermentacji malolaktycznej w twoim winie.
- Miernik SC-50 MLF
- Zestaw reagentów
- Jedna próbka (wystarcza na 5 testów)
- Pięć pustych fiolek reakcyjnych
- Jedna plastikowa miarka
- Jedna pipeta serologiczna 10 ml
- Plastikowa zlewka
- Jedna kolba stożkowa 15 ml
- Dwie plastikowe pipety
- Instrukcja obsługi
Filmy instruktażowe
Jak to działa
Analizator Vinmetrica SC-55 mierzy ciśnienie wydzielane przez reakcję fermentacyjną, która zachodzi w twoim winie. Podczas obecności kwasu jabłkowego wydziela się tlenek węgla CO2 i jest wykrywany jako ciśnienie.
- Dodaj 5 kropli Boot Justice do próbki wina, mieszając je przez cały czas.
- Umieść 3 ml wina w fiolce reakcyjnej, zakręć i dokładnie wymieszaj.
- Pozostaw fiolkę przez 30 min na czas inkubacji, mieszając zawartość od czasu do czasu.
- Użyj miernika SC-55 i odczytaj ciśnienie CO2 poprzez włożenie fiolki w czytnik.
Urządzenie informuje o poprawnym przebiegu procesu fermentacji malolaktycznej. Miernik jest w stanie wykryć poniżej 0.04 g/l kwasu jabłkowego w próbce wina. Dokładny opis pomiaru MLF można znaleźć w instrukcji obsługi oraz filmiku instruktażowym.
Dlaczego wybrać miernik SC-50?
Miernik Vinmetrica SC-50 jest znacznie łatwiejszy w obsłudze, dokładniejszy i bardziej czuły od chromatografii papierowej. Stanowi doskonałe uzupełnienie narzędzi przeznaczonych do produkcji wina.
Zalety:
Dokładność: możliwość wykrycia poniżej 0.04 g/l kwasu jabłkowego w winie
Przystępna cena: Zwrot inwestycji w bardzo krótkim czasie
Bezpieczeństwo i łatwość użytkowania: Brak toksycznych chemikaliów i trujących zapachów
Szybkość: Wynik w 30 min. Możliwość wykonywania wielu pomiarów jednocześnie