Vinmetrica SC-50 / SC-55

AnalizaWina.pl > Fermentacja malolaktyczna w winie

Monitoring przebiegu procesu fermentacji malolaktycznej (MLF) w winie

Miernik Vinmetrica SC-50 stanowi doskonałe wyposażenie analityczne wspomagające proces produkcyjny twojego wina. Zestaw daje możliwość wykonania 5 testów przebiegu procesu fermentacji malolaktycznej (MLF). W jego skład wchodzi miernik SC-50, zestaw reagentów MLF, 5 próbek reakcyjnych, zlewka, plastikowa miarka, pipeta i kolba stożkowa.


Opis produktu

Uwaga: Zestaw miernika SC-50 zawiera produkty, które muszą być przechowywane w zamrożonej postaci i być odpowiednio schłodzone w czasie transportu. Z tego powodu otrzymaną przesyłkę należy od razu włożyć w odpowiednio schłodzone miejsce. Instrukcje dotyczące przechowywania zostały zamieszczone na etykietach pojemników z odczynnikami.

W związku z wyższymi temperaturami w okresie letnim zastrzegamy sobie prawo przechowywania przesyłek w zamrażarkach/chłodniach w celu ochrony przesyłki. Więcej informacji można uzyskać poprzez kontakt z nami.

Analizator podaje dokładny i rzetelny poziom stężenia kwasu jabłkowego w winie w celu wykrycia końca procesu fermentacji malolaktycznej (MLF). Zestaw zawiera wszystkie elementy niezbędne do wykonania pomiaru stężenia kwasu jabłkowego – wszystkie probówki, pipety, kolbę i zlewkę. Niektóre elementy do wykonania kolejnych testów można nabyć w dowolnym momencie.

Wersja SC-55

SC-55 stanowi doskonałe uzupełnienie produktów z serii Vinmetrica. Odświeżona wersja miernika jest w pełni autonomiczna i nie wymaga posiadania modeli SC-100 czy SC-300. Analizator SC-55 oferuje taki sam poziom dokładności i niezawodności jak wersja SC-50 – jest w stanie pomóc winiarzowi w określeniu poziomu fermentacji malolaktycznej w winie. Analizator MLF zapewnia odczyt z dokładnością do 0,04 g/l kwasu jabłkowego w winie. Ponieważ nie wymaga on żadnych wymyślnych, drogich urządzeń laboratoryjnych, analizator SC-50 MLF eliminuje potrzebę stosowania chromatografii papierowej i znacząco oszczędza czas!

Zawartość zestawu

Zawiera wszystko, co potrzebne do wykonania pomiaru fermentacji malolaktycznej w twoim winie.

  1. Miernik SC-50 MLF
  2. Zestaw reagentów
  3. Jedna próbka (wystarcza na 5 testów)
  4. Pięć pustych fiolek reakcyjnych
  5. Jedna plastikowa miarka
  6. Jedna pipeta serologiczna 10 ml
  7. Plastikowa zlewka
  8. Jedna kolba stożkowa 15 ml
  9. Dwie plastikowe pipety
  10. Instrukcja obsługi

Filmy instruktażowe

Jak to działa

Analizator Vinmetrica SC-55 mierzy ciśnienie wydzielane przez reakcję fermentacyjną, która zachodzi w twoim winie. Podczas obecności kwasu jabłkowego wydziela się tlenek węgla CO2 i jest wykrywany jako ciśnienie.

  1. Dodaj 5 kropli Boot Justice do próbki wina, mieszając je przez cały czas.
  2. Umieść 3 ml wina w fiolce reakcyjnej, zakręć i dokładnie wymieszaj.
  3. Pozostaw fiolkę przez 30 min na czas inkubacji, mieszając zawartość od czasu do czasu.
  4. Użyj miernika SC-55 i odczytaj ciśnienie CO2 poprzez włożenie fiolki w czytnik.

Urządzenie informuje o poprawnym przebiegu procesu fermentacji malolaktycznej. Miernik jest w stanie wykryć poniżej 0.04 g/l kwasu jabłkowego w próbce wina. Dokładny opis pomiaru MLF można znaleźć w instrukcji obsługi oraz filmiku instruktażowym.

Dlaczego wybrać miernik SC-50?

Miernik Vinmetrica SC-50 jest znacznie łatwiejszy w obsłudze, dokładniejszy i bardziej czuły od chromatografii papierowej. Stanowi doskonałe uzupełnienie narzędzi przeznaczonych do produkcji wina.

Zalety:

Dokładność: możliwość wykrycia poniżej 0.04 g/l kwasu jabłkowego w winie
Przystępna cena: Zwrot inwestycji w bardzo krótkim czasie
Bezpieczeństwo i łatwość użytkowania: Brak toksycznych chemikaliów i trujących zapachów
Szybkość: Wynik w 30 min. Możliwość wykonywania wielu pomiarów jednocześnie

<< powrót do strony głównej