AnalizaWina.pl > Enodest: Pomiar alkoholu, kwasowości lotnej oraz kwasu sorbinowego w winie
ENODEST: Destylarka Oenologiczna
Enodest to destylator enologiczny z regulatorem pary służący do określania objętościowego stopienia alkoholu w winach, moszczach, piwach, wszelkiego rodzaju likierach i napojach alkoholowych zgodnie z przepisami OIV. Dodatkowo może również określać lotną kwasowość oraz kwas sorbinowy w winach.
Idealne zastosowanie dla producentów win, napojów alkoholowych, likierów, produkcji etanolu oraz napojów alkoholowych.
Główne cechy
Programowalne wytwarzanie pary
Możliwość sterowania wytwarzaniem pary za pomocą ręcznego regulatora, aby móc zarządzać destylacją alkoholu nawet dla różnych podziałek powyżej 40º. Zapobiega tworzeniu się piany podczas powolnego wrzenia dla lepszych rezultatów
Destylacja przez przeciąganie parą
Próbka jest podgrzewana za pomocą pary wody destylowanej, przeprowadzając destylację zgodnie z przepisami OIV, CEE 2676/90 i CE 2870/2000, a tym samym zapewniając wiarygodne wyniki.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Sprzęt został wyposażony w system bezpieczeństwa. Podczas destylacji, jeśli system wykryje brak wody z kranu, automatycznie zatrzymuje się. W ten sposób unika się podnoszenia do wysokiego ciśnienia, które mogłoby być niebezpieczne dla użytkownika i powodować nieprawidłowe działanie sprzętu.
Sygnał wizualny
Sprzęt wyposażono w dwa podświetlane znaki, które wskazują na brak wody destylowanej do wytwarzania pary i brak wody z sieci do chłodzenia.
Nadzór nad przebiegiem procesu
Proces destylacji odbywa się w szklanej rurce bez zasłony, dzięki czemu użytkownik może cały czas monitorować proces i nadzorować prawidłowe działanie sprzętu, a tym samym być pewnym uzyskania prawidłowych wyników.
Wytworzenie destylatu w niskiej temperaturze
Temperatura próbki waha się od około 100 °C (w której uzyskuje się wrzenie) do 22 °C, temperatura, w której zbiera się destylat.
Automatycznie zatrzymanie po zakończeniu destylacji
Urządzenie Enodest posiada czujnik, który pozwala zatrzymać destylację po odparowaniu i skropleniu całego alkoholu.
Zbiór różnych objętości destylatu
Enodest posiada adapter do zbierania fiolek o różnych objętościach. Ta adaptacja umożliwia zgodność z różnymi przepisami międzynarodowymi.
Zalety
- Oznaczanie: objętościowy stopień alkoholowy, lotna kwasowość i kwas sorbinowy
- Programowalna regulacja pary
- Automatyczne zatrzymanie wody chłodzącej na końcu destylacji
- Łatwa obsługa urządzenia
- Możliwość dostosowania ustawień: destylacja ręczna lub automatyczna oraz różne objętości destylatu
- Przycisk ręcznego dodawania destylatu
- Wyświetlacz optyczny alarmu poziomu minimalnego i generatora pary
- Zaawansowane środki bezpieczeństwa dla użytkowników
Przepisy prawne
- UNE-EN-ISO 9001: 2015 System zarządzania jakością
- EN-61010-1 Wymagania bezpieczeństwa dotyczące sprzętu elektrycznego do pomiarów, kontroli i zastosowań laboratoryjnych. Część 1: Wymagania ogólne
- EN-61010-2-081 Część 2-081: Szczegółowe wymagania dotyczące automatycznego i półautomatycznego sprzętu laboratoryjnego do analiz i innych celów
- EN-61326 Urządzenia elektryczne do pomiarów, kontroli i użytku laboratoryjnego. Wymagania EMC
- 2014/35 / UE Niskie napięcie
- 2014/30 / UE Kompatybilność elektromagnetyczna - OIV CEE 2676/90, CE 2870/2000: Oznaczanie objętościowego stopnia zawartości alkoholu
Specyfikacja techniczna
Cecha | Parametr |
---|---|
Wymiary zewnętrzne: | 384 x 360 x 865 mm |
Waga: | 27 Kg |
Zasilanie: | 2000 W, 50/60 Hz |
Metoda destylacji: | Wytwarzanie pary wodnej |
Zużycie wody do generacji pary: | 1.6 l/h |
Zasilanie generatora pary: | 1800 W |
Przepływ wody chłodniczej: | 75 l/h |
Czas destylacji: | 7 min / 200 ml |
Komponenty dostarczane z urządzeniem
- 1 probówka destylacyjna dla maksymalnej objętości próbki 100 ml.
- 1 probówka destylacyjna dla maksymalnej objętości próbki 250 ml.
- 1 kolba miarowa o pojemności 100 ml.
- 1 kolba miarowa o pojemności 200 ml.
- 1 kolba miarowa o pojemności 250 ml.
- 1 zbiornik 10 litrów na H2O.
- Wężyki przyłączeniowe.
<< powrót do strony głównej