Analiza pozostałości cukrów

AnalizaWina.pl > Analiza pozostałości cukrów

Zestaw do wykrywania pozostałości cukrów w winie

Zestaw odczynników do analizy pozostałości cukrów w winach – zapewnia dokładny i rzetelny poziom stężenia pozostałości cukru (glukozy, fruktozy) zarówno w czerwonych i białych winach, a także w innych próbkach.


Opis produktu

Nowy zestaw do oznaczania cukru resztkowego (RRS) firmy Vinmetrica umożliwia dokładny pomiar cukru resztkowego (glukozy oraz fruktozy) w próbce. Zestaw RRS oparty jest na metodzie Rebeleina (czyli „Gold Coast”), w której cukry „redukujące” są utleniane przez alkaliczny siarczan miedzi. Ilość pozostałej miedzi jest następnie określana przez miareczkowanie w celu uzyskania dokładnej wartości cukru resztkowego.

Cukier resztkowy (RS) odnosi się do każdego znaczącego stężenia cukru zawartego w winie, piwie lub cydrze pod koniec fermentacji. Winiarze i browarnicy są zazwyczaj najbardziej zainteresowani wiedzą o stężeniu fermentowalnej heksozy - glukozy i fruktozy - głównych cukrów redukujących. Określają one poziom słodyczy gotowego produktu. Przy poziomie cukru resztkowego około 2 g/l (0,2%) lub wyższym napój alkoholowy może spontanicznie wznowić fermentację, chyba że zostanie odpowiednio ustabilizowany.

Uwaga: ten zestaw nie wykrywa bezpośrednio sacharozy. Jest możliwe jednak przeprowadzenie hydrolizy sacharozy przed analizą.

Zestaw można dostosować do własnych potrzeb. Przy pierwszym zakupie zalecamy zakup zestawu RRS z dodatkowym sprzętem laboratoryjnym. Po wykorzystaniu odczynników, można zamówić je w każdej chwili w naszej firmie. W celu poprawnego wykonania badania potrzebna będzie szklana biureta, statyw laboratoryjny oraz zacisk biurety. Zakup jest jednorazowy, a wszystkie te elementu mogą posłużyć także do miareczkowania SO2 i TA oraz ABV.

Dostarczone odczynniki pozwolą Ci wykonać ~ 30 testów resztkowego cukru redukującego.

Zawartość zestawu

Zestaw odczynników obejmuje wszystko, czego potrzebujesz do przeprowadzenia 30 testów.

  1. Proszek klarujący (PVPP) do odbarwiania czerwonych win
  2. Roztwór siarczanu miedzi
  3. Rozwiązanie wiążące RRS (sól Rochelle)
  4. RRS Titrant (0,20 M tiosiarczan sodu)
  5. RRS Developer Solution (KI)
  6. RRS (1 + 5) roztwór kwasu siarkowego
  7. Instrukcja obsługi w języku polskim

Uwaga: Zestaw cukru resztkowego (RRS) zawiera odczynniki korozyjne i żrące. Dla zachowania bezpieczeństwa należy zwrócić szczególną uwagę na właściwe stosowanie tych odczynników - jak opisano w instrukcji!

Dodatkowe wyposażenie (opcjonalnie)

Zakup przy pierwszym zamówieniu zestawu RRS i uzupełnienie w razie potrzeby:

  1. 2x butelka reakcyjna
  2. 1x pipeta serologiczna 10 ml
  3. 1x smoczek do pipetowania
  4. 3x pipeta transferowa
  5. 1x pipeta do pobierania próbek 10 ml
  6. 1x pipeta do próbkowania 5 ml
  7. 5x probówki stożkowe 15 ml

Uwaga! Rekomendujemy zakup tego zestawu przy zakupie pierwszego zestawu reagentów do analizy pozostałości cukru w winie. Sprzęt jest wielokrotnego użytku i można go kupić tylko raz. Wszystkie produkty można zamówić osobno w późniejszym terminie.

Ogólny opis wykonywania analizy pozostałości cukru w winie

  1. Próbka wstępna: przefiltruj lub zlej białe wina; wina czerwone należy odbarwić (poprzez wykonanie prostej procedury).
  2. Umieścić 2 ml wstępnie przygotowanego wina w kolbie reakcyjnej z 10 ml siarczanu miedzi i 5 ml roztworu wiążącego.
  3. Ogrzej próbkę w łaźni wodnej przez 2,5 minuty. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury zbliżonej do pokojowej.
  4. Dodaj 10 ml kwasu i 2 ml wywoływacza i skrobi.
  5. Miareczkuj za pomocą preparatu RRS Titrant, aż kolor czarno-zielony zmieni się na kremowo-biały.
  6. Oblicz g/L cukru redukującego z objętości zużytego Titranta.

Wynik obliczeń poda Ci dokładne stężenie pozostałości cukru w próbce wina.

Dokładny przebieg procesu testu na pozostałość cukru został opisany w instrukcji obsługi dołączonej do zestawu.

Jak to działa?

Test resztkowego cukru redukującego (RRS), znany również jako metoda Rebeleina lub "Gold Coast", określa ilość cukru resztkowego poprzez użycie nadmiaru miedzi (Cu +2). Cukry redukujące są utleniane, redukując miedź. Pozostała miedź Cu +2 jest następnie przekształcana w jod, który jest miareczkowany tiosiarczanem sodu w celu ustalenia ilości resztkowych cukrów redukujących.

W opisanym procesie chemicznym cukry nieredukujące nie są wykrywane. Na ogół cukry nieredukujące są obecne w niewielkich ilościach w większości produktów fermentowanych i można je pominąć. W niektórych przypadkach sacharoza może być obecna w niektórych winach i innych napojach. Pomiar sacharozy wymaga etapu hydrolizy, co zostało dokłądnie opisane w instrukcji obsługi urządzenia.

Czego potrzebujesz do przeprowadzenia badania

  • Oczyszczona soda (wodorowęglan sodu), dostępna w sklepach, w celu zneutralizowania roztworów.
  • Dodatkowe butelki reakcyjne (do przeprowadzenia więcej niż dwóch testów jednocześnie). Oprócz butelek reakcyjnych możesz użyć 125–250 ml kolb typu "Erlenmeyera Pyrex".
  • (Opcjonalnie) Dodatkowe 15 ml probówki stożkowe (potrzeba 1 na test, ale można je ponownie wykorzystać)

Specyfikacje

Czułość i zakres: wykrywa do 0,5 g/l cukru redukującego w próbce 2 ml; górna granica jest określana przez rozcieńczenie (próbki o zawartości większej niż około 25 g/l można w razie potrzeby rozcieńczyć)
Dokładność: 0,2 g/l cukru redukującego
Czas na ukończenie: mniej niż 1 godzina dla maksymalnie 10 próbek

Dlaczego wybrać nasz produkt?

W porównaniu z drogim sprzętem laboratoryjnym, nasz zestaw jest wygodniejszy i pozwala osiągnąć takie same wyniki (lub dokładniejsze, jak często bywa). Dzięki rzetelności pomiarów i niezawodności, oferowany przez nas zestaw do analizy pozostałości cukrów jest idealny do Twoich potrzeb analitycznych.



<< powrót do strony głównej