AnalizaWina.pl > Analiza pozostałości cukrów
Zestaw do wykrywania pozostałości cukrów w winie
Zestaw odczynników do analizy pozostałości cukrów w winach – zapewnia dokładny i rzetelny poziom stężenia pozostałości cukru (glukozy, fruktozy) zarówno w czerwonych i białych winach, a także w innych próbkach.
Opis produktu
Nowy zestaw do oznaczania cukru resztkowego (RRS) firmy Vinmetrica umożliwia dokładny pomiar cukru resztkowego (glukozy oraz fruktozy) w próbce. Zestaw RRS oparty jest na metodzie Rebeleina (czyli „Gold Coast”), w której cukry „redukujące” są utleniane przez alkaliczny siarczan miedzi. Ilość pozostałej miedzi jest następnie określana przez miareczkowanie w celu uzyskania dokładnej wartości cukru resztkowego.
Cukier resztkowy (RS) odnosi się do każdego znaczącego stężenia cukru zawartego w winie, piwie lub cydrze pod koniec fermentacji. Winiarze i browarnicy są zazwyczaj najbardziej zainteresowani wiedzą o stężeniu fermentowalnej heksozy - glukozy i fruktozy - głównych cukrów redukujących. Określają one poziom słodyczy gotowego produktu. Przy poziomie cukru resztkowego około 2 g/l (0,2%) lub wyższym napój alkoholowy może spontanicznie wznowić fermentację, chyba że zostanie odpowiednio ustabilizowany.
Uwaga: ten zestaw nie wykrywa bezpośrednio sacharozy. Jest możliwe jednak przeprowadzenie hydrolizy sacharozy przed analizą.
Zestaw można dostosować do własnych potrzeb. Przy pierwszym zakupie zalecamy zakup zestawu RRS z dodatkowym sprzętem laboratoryjnym. Po wykorzystaniu odczynników, można zamówić je w każdej chwili w naszej firmie. W celu poprawnego wykonania badania potrzebna będzie szklana biureta, statyw laboratoryjny oraz zacisk biurety. Zakup jest jednorazowy, a wszystkie te elementu mogą posłużyć także do miareczkowania SO2 i TA oraz ABV.
Dostarczone odczynniki pozwolą Ci wykonać ~ 30 testów resztkowego cukru redukującego.
Zawartość zestawu
Zestaw odczynników obejmuje wszystko, czego potrzebujesz do przeprowadzenia 30 testów.
- Proszek klarujący (PVPP) do odbarwiania czerwonych win
- Roztwór siarczanu miedzi
- Rozwiązanie wiążące RRS (sól Rochelle)
- RRS Titrant (0,20 M tiosiarczan sodu)
- RRS Developer Solution (KI)
- RRS (1 + 5) roztwór kwasu siarkowego
- Instrukcja obsługi w języku polskim
Uwaga: Zestaw cukru resztkowego (RRS) zawiera odczynniki korozyjne i żrące. Dla zachowania bezpieczeństwa należy zwrócić szczególną uwagę na właściwe stosowanie tych odczynników - jak opisano w instrukcji!
Dodatkowe wyposażenie (opcjonalnie)
Zakup przy pierwszym zamówieniu zestawu RRS i uzupełnienie w razie potrzeby:
- 2x butelka reakcyjna
- 1x pipeta serologiczna 10 ml
- 1x smoczek do pipetowania
- 3x pipeta transferowa
- 1x pipeta do pobierania próbek 10 ml
- 1x pipeta do próbkowania 5 ml
- 5x probówki stożkowe 15 ml
Uwaga! Rekomendujemy zakup tego zestawu przy zakupie pierwszego zestawu reagentów do analizy pozostałości cukru w winie. Sprzęt jest wielokrotnego użytku i można go kupić tylko raz. Wszystkie produkty można zamówić osobno w późniejszym terminie.
Ogólny opis wykonywania analizy pozostałości cukru w winie
- Próbka wstępna: przefiltruj lub zlej białe wina; wina czerwone należy odbarwić (poprzez wykonanie prostej procedury).
- Umieścić 2 ml wstępnie przygotowanego wina w kolbie reakcyjnej z 10 ml siarczanu miedzi i 5 ml roztworu wiążącego.
- Ogrzej próbkę w łaźni wodnej przez 2,5 minuty. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury zbliżonej do pokojowej.
- Dodaj 10 ml kwasu i 2 ml wywoływacza i skrobi.
- Miareczkuj za pomocą preparatu RRS Titrant, aż kolor czarno-zielony zmieni się na kremowo-biały.
- Oblicz g/L cukru redukującego z objętości zużytego Titranta.
Wynik obliczeń poda Ci dokładne stężenie pozostałości cukru w próbce wina.
Dokładny przebieg procesu testu na pozostałość cukru został opisany w instrukcji obsługi dołączonej do zestawu.
Jak to działa?
Test resztkowego cukru redukującego (RRS), znany również jako metoda Rebeleina lub "Gold Coast", określa ilość cukru resztkowego poprzez użycie nadmiaru miedzi (Cu +2). Cukry redukujące są utleniane, redukując miedź. Pozostała miedź Cu +2 jest następnie przekształcana w jod, który jest miareczkowany tiosiarczanem sodu w celu ustalenia ilości resztkowych cukrów redukujących.
W opisanym procesie chemicznym cukry nieredukujące nie są wykrywane. Na ogół cukry nieredukujące są obecne w niewielkich ilościach w większości produktów fermentowanych i można je pominąć. W niektórych przypadkach sacharoza może być obecna w niektórych winach i innych napojach. Pomiar sacharozy wymaga etapu hydrolizy, co zostało dokłądnie opisane w instrukcji obsługi urządzenia.
Czego potrzebujesz do przeprowadzenia badania
- Oczyszczona soda (wodorowęglan sodu), dostępna w sklepach, w celu zneutralizowania roztworów.
- Dodatkowe butelki reakcyjne (do przeprowadzenia więcej niż dwóch testów jednocześnie). Oprócz butelek reakcyjnych możesz użyć 125–250 ml kolb typu "Erlenmeyera Pyrex".
- (Opcjonalnie) Dodatkowe 15 ml probówki stożkowe (potrzeba 1 na test, ale można je ponownie wykorzystać)
Specyfikacje
Czułość i zakres: wykrywa do 0,5 g/l cukru redukującego w próbce 2 ml; górna granica jest określana przez rozcieńczenie (próbki o zawartości większej niż około 25 g/l można w razie potrzeby rozcieńczyć)
Dokładność: 0,2 g/l cukru redukującego
Czas na ukończenie: mniej niż 1 godzina dla maksymalnie 10 próbek
Dlaczego wybrać nasz produkt?
W porównaniu z drogim sprzętem laboratoryjnym, nasz zestaw jest wygodniejszy i pozwala osiągnąć takie same wyniki (lub dokładniejsze, jak często bywa). Dzięki rzetelności pomiarów i niezawodności, oferowany przez nas zestaw do analizy pozostałości cukrów jest idealny do Twoich potrzeb analitycznych.
<< powrót do strony głównej