Analiza pozostałości cukrów

AnalizaWina.pl > Analiza pozostałości cukrów

Zestaw do wykrywania pozostałości cukrów w winie

Zestaw odczynników do analizy pozostałości cukrów w winach – zapewnia dokładny i rzetelny poziom stężenia pozostałości cukru (glukozy, fruktozy, sacharozy) zarówno w czerwonych i białych winach, a także w innych próbkach.


Opis produktu

Zestaw odczynników do analizy pozostałości cukrów w winach – zapewnia dokładny i rzetelny poziom stężenia pozostałości cukru (glukozy, fruktozy, sacharozy) zarówno w czerwonych i białych winach, a także w innych próbkach.

Zestaw odczynników wystarczy do przeprowadzenia do 24 testów. Pozwoli to na przeprowadzenie do 22 testów, 1 próby pozytywnej i 1 próby zerowej.

Uwaga: Za każdym razem należy wykonać próbę pozytywną i zerową. Dzięki 12 plastikowym probówkom reakcyjnym, które dostępne są w zestawie RS Labware Kit, można wykonywać do 10 testów jednocześnie: 1 standard i 1 pusty. Jeżeli chcesz wykonywać wszystkie 22 testy jednocześnie, będziesz potrzebować do tego dodatkowe probówki reakcyjne, które możesz zamówić także w naszej firmie.

W związku z wyższymi temperaturami w okresie letnim zastrzegamy sobie prawo przechowywania przesyłek w zamrażarkach/chłodniach w celu ochrony przesyłki. Więcej informacji można uzyskać poprzez kontakt z nami.

Przydatny dodatek do serii mierników z SC-200 i SC-300 z serii Vinmetrica

Całkowicie nowy zestaw reagentów do analizy pozostałości cukrów od firmy Vinmetrica to doskonały dodatek dla posiadaczy mierników SC-200 oraz SC-300. Odczynniki są w pełni kompatybilne z wyposażeniem. Dzięki elektrodzie pH analiza pozostałości cukrów pomaga winiarzowi w oznaczeniu glukozy, fruktozy i sacharozy w winie. Podstawowymi funkcjonalnościami mierników Vinmetrica SC jest dokładność wykonywanych badań oraz niezawodność. Niewielkie oraz poręczne urządzenie potrafi zastąpić wymyślny sprzęt laboratoryjny do badania pozostałości cukrów w winach. Nasze mierniki potrafią odczytać wyniki do 300 mg/j lub +/- 10% wartości pozostałości cukru. Nie ma potrzeby zakupu innego kosztowego sprzętu laboratoryjnego, więc nasz zestaw reagentów pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.

Zawartość zestawu

Zawiera wszystko, co potrzebne do wykonania analizy pozostałości cukrów (glukozy, fruktozy i sacharozy) w twoim winie.

  1. Roztwór buforowy
  2. Roztwór reakcyjny (lub proszek)
  3. 1N NaOH
  4. Proszek enzymatyczny (starczy na wykonanie 24 testów)
  5. Roztwór wzorcowy
  6. Rozcieńczalnik
  7. Instrukcja obsługi

Uwaga: Do przeprowadzenia testu pozostałości cukrów w winie należy posiadać miernik pH – Vinmetrica SC-200 lub SC-300. Oba analizatory zapewniają pozwalają na wykonanie takiego samego analizy.

Sprzęt do przeprowadzania analizy pozostałości cukrów (Niezawarte w zestawie reagentów)

Zawiera wszystko, co potrzebne do wykonania analizy pozostałości cukrów (glukozy, fruktozy i sacharozy) w twoim winie.

  1. 12 probówek reakcyjnych
  2. Jedna pipeta serologiczna 1 ml
  3. Jedna pipeta serologiczna 10 ml
  4. Jedna pipeta serologiczna 5 ml
  5. Pipeta transferowa
  6. Plastikowa zlewka
  7. Jedna probówka stożkowa 15 ml
  8. Dwie plastikowe pipety
  9. Instrukcja obsługi
  10. Biała plastikowa miarka (do pomiaru proszku enzymatycznego)

Uwaga! Rekomendujemy zakup tego zestawu przy zakupie pierwszego zestawu reagentów do analizy pozostałości cukru w winie. Sprzęt jest wielokrotnego użytku i można go kupić tylko raz. Wszystkie produkty można zamówić osobno w późniejszym terminie.

Ogólny opis wykonywania analizy pozostałości cukru w winie

Zestaw pozwala na analizę pozostałości cukru w winie poprzez badanie pH. Reagenty i proszek enzymatyczny powodują spadek pH, w momencie kiedy w winie obecne są pozostałości cukru tzn. im więcej pozostałości w próbce wina tym większy spadek pH.

  1. Rozcieńcz próbkę wina i dostosować poziom pH do około 8,2 (w trybie pH); zanotuj pomiar.
  2. Dodaj proszek enzymatyczny i roztwór reakcyjny do próbki wina.
  3. Poddaj próbkę inkubacji w temperaturze pokojowej na 20 minut.
  4. Po 20 minutach odczytaj końcowe pH.
  5. Oblicz zmianę pH, wynik uwzględnij w równaniu podanym w instrukcji obsługi.

Wynik obliczeń poda Ci dokładne stężenie pozostałości cukru w próbce wina.

Dokładny przebieg procesu testu na pozostałość cukru w winie został opisany w instrukcji obsługi.

Dlaczego wybrać nasz produkt?

W porównaniu z drogim sprzętem laboratoryjnym, nasz zestaw jest wygodniejszy i pozwala osiągnąć takie same wyniki (lub dokładniejsze, jak często bywa). Dzięki rzetelności pomiarów i niezawodności, oferowany przez nas zestaw do analizy pozostałości cukrów jest idealny do Twoich potrzeb analitycznych.

Zalety

Dokładny poziom glukozy i fruktozy w granicach 300 mg/l lub +/- 10% wartości.
Przystępna cena.
Prosty i bezpieczny w obsłudze.
Wyniki w ciągu 60 minut. Możliwość wykonywania wielu testów jednocześnie.



<< powrót do strony głównej